1.2 Food Travels: Spaghetti and Potato
1. Traders and travellers introduced new crops to different lands.
व्यापारी और यात्री नई फसलों को विभिन्न स्थानों पर लाए।
2. Noodles from China may have become spaghetti in the West.
चीन से नूडल्स पश्चिम में स्पेगेटी बन गए होंगे।
3. Arab traders may have taken pasta to Sicily in the fifth century.
अरब व्यापारियों ने पाँचवीं सदी में पास्ता को सिसिली ले जाया होगा।
4. Similar foods were also known in India and Japan, so their origins are unclear.
इसी तरह के खाद्य पदार्थ भारत और जापान में भी जाने जाते थे, इसलिए इनकी उत्पत्ति स्पष्ट नहीं है।
5. Foods like potatoes, maize, tomatoes, and chillies were unknown to our ancestors until five centuries ago.
आलू, मक्का, टमाटर और मिर्च जैसी चीजें पाँच सौ साल पहले तक हमारे पूर्वजों को नहीं पता थीं।
6. These foods were introduced to Europe and Asia after Columbus discovered America.
ये खाद्य पदार्थ यूरोप और एशिया में तब आए जब कोलंबस ने अमेरिका की खोज की।
7. Many common foods came from America's original inhabitants, the American Indians.
कई सामान्य खाद्य पदार्थ अमेरिका के मूल निवासियों, अमेरिकन इंडियन्स, से आए थे।
8. Potatoes helped Europe’s poor eat better and live longer.
आलू ने यूरोप के गरीबों को बेहतर खाने और अधिक समय तक जीने में मदद की।
9. In the 1840s, when the potato crop failed in Ireland, many peasants died of starvation.
1840 के दशक में जब आयरलैंड में आलू की फसल नष्ट हो गई, तो कई किसान भूख से मर गए।
Difficult Words:
1. Spaghetti – Long, thin pasta
लंबे पतले पास्ता
2. Sicily – An island in Italy
इटली का एक द्वीप
3. Peasants – Poor farmers
गरीब किसान
4. Starvation – Extreme hunger leading to death
भुखमरी
0 Comments